Afdrukken

Ervaringsverhaal van J.

Op mijn 1e verjaardag bij de AA vierde ik dat ik 1 jaar niet gedronken had.
Vieren is eigenlijk een te groot woord, want ik moest van mijzelf iedere dinsdagavond naar de groep omdat ik anders zeker te weten weer gedronken zou hebben, mijn 'zucht' was heel vaak aanwezig!!
Tijdens die viering had ik ook mijn zussen uitgenodigd en mijn jongste zusje had iets voor mij op papier gezet, dit heeft mij geholpen om verder te gaan.
Zij had het volgende opgeschreven:

Geloof in jezelf!!
Weet dat er altijd een macht is die er speciaal is voor jou!
Die je de moed geeft om te stralen
Die geluk brengt in jou donkere nacht
Die voorzichtig je hart weer aanraakt
Je overspoelt met nieuwe kracht.

Wees overtuigd, je bent het waard,
Je bent een ware aanvulling op deze 'aard'

Geloof in jezelf, twijfel niet meer
Het afgelopen jaar was moeilijk.
Ik heb veel respect voor je en blijf zo verder gaan
Dan zal je ontdekken
Dat er velen naast je staan!

Eigenlijk maakte dit dat ik verder kon kijken als mijn 'zucht', dat ik kon nadenken over het leven dat ik geleid had tot voor een jaar geleden.
Een leven waarin ik mezelf geweldig vond en als ik dat even niet vond, dan vond ik dat wel weer nadat ik mijn zorgen weggedronken had.
Ik dronk niet iedere dag, maar als ik mocht drinken van mezelf, altijd te veel, het was ook erg vermoeiend om gecontroleerd te drinken, alcohol was iedere dag een onderwerp waaraan ik dacht!
Eigenlijk waren de dagen dat ik mocht drinken, de enige dagen die ik nog leuk vond, de mensen in mijn omgeving vonden mij dan vrolijk, het viel iedereen op. Wel liep het  drinken steeds vaker uit de hand, valpartijen, ruzies en black-outs tot gevolg.
Na mijn jaar 'nuchter' viering kon ik verder kijken dan alleen mijn gemis.
Meer naar wat het me brengt: namelijk, rust, vrede met mijn bestaan, begrip voor mijn naasten omdat ik niet meer altijd gelijk hoef te hebben en begrijp hoe het kan dat er zaken gebeuren die je niet altijd voorziet.

Ik heb een ander levensdoel gevonden, namelijk niet alles maakbaar willen maken maar 'het leven' ontdekken en daarbij fouten mogen maken! En tot slot ben ik ook dankbaar voor het feit dat mensen in mijn omgeving, mij een fijner mens vinden, iemand bij wie ze hun fouten mogen erkennen en bij wie ze terecht kunnen met hun zorgen en pleziertjes. Ondertussen drink ik  4 jaar geen alcohol en ga ik nog even door bij de AA, want het brengt mij iedere week nieuwe leermomenten en fijne gesprekken!