Ervaringsverhaal van J.

Op mijn 1e verjaardag bij de AA vierde ik dat ik 1 jaar niet gedronken had.
Vieren is eigenlijk een te groot woord, want ik moest van mijzelf iedere dinsdagavond naar de groep omdat ik anders zeker te weten weer gedronken zou hebben, mijn 'zucht' was heel vaak aanwezig!!
Tijdens die viering had ik ook mijn zussen uitgenodigd en mijn jongste zusje had iets voor mij op papier gezet, dit heeft mij geholpen om verder te gaan.
Zij had het volgende opgeschreven:

Geloof in jezelf!!
Weet dat er altijd een macht is die er speciaal is voor jou!
Die je de moed geeft om te stralen
Die geluk brengt in jou donkere nacht
Die voorzichtig je hart weer aanraakt
Je overspoelt met nieuwe kracht.

Wees overtuigd, je bent het waard,
Je bent een ware aanvulling op deze 'aard'

Geloof in jezelf, twijfel niet meer
Het afgelopen jaar was moeilijk.
Ik heb veel respect voor je en blijf zo verder gaan
Dan zal je ontdekken
Dat er velen naast je staan!

Eigenlijk maakte dit dat ik verder kon kijken als mijn 'zucht', dat ik kon nadenken over het leven dat ik geleid had tot voor een jaar geleden.
Een leven waarin ik mezelf geweldig vond en als ik dat even niet vond, dan vond ik dat wel weer nadat ik mijn zorgen weggedronken had.
Ik dronk niet iedere dag, maar als ik mocht drinken van mezelf, altijd te veel, het was ook erg vermoeiend om gecontroleerd te drinken, alcohol was iedere dag een onderwerp waaraan ik dacht!
Eigenlijk waren de dagen dat ik mocht drinken, de enige dagen die ik nog leuk vond, de mensen in mijn omgeving vonden mij dan vrolijk, het viel iedereen op. Wel liep het  drinken steeds vaker uit de hand, valpartijen, ruzies en black-outs tot gevolg.
Na mijn jaar 'nuchter' viering kon ik verder kijken dan alleen mijn gemis.
Meer naar wat het me brengt: namelijk, rust, vrede met mijn bestaan, begrip voor mijn naasten omdat ik niet meer altijd gelijk hoef te hebben en begrijp hoe het kan dat er zaken gebeuren die je niet altijd voorziet.

Ik heb een ander levensdoel gevonden, namelijk niet alles maakbaar willen maken maar 'het leven' ontdekken en daarbij fouten mogen maken! En tot slot ben ik ook dankbaar voor het feit dat mensen in mijn omgeving, mij een fijner mens vinden, iemand bij wie ze hun fouten mogen erkennen en bij wie ze terecht kunnen met hun zorgen en pleziertjes. Ondertussen drink ik  4 jaar geen alcohol en ga ik nog even door bij de AA, want het brengt mij iedere week nieuwe leermomenten en fijne gesprekken!

Hallo,  ik ben Irene en ik ben alcoholist.

Na een jarenlange strijd tegen mijn verslaving, diverse pogingen om te stoppen, enorme schaamte, onzekerheid, angsten, blunders, katers, ongelukjes, en gênante gebeurtenissen besloot ik contact op te nemen met de AA werkgroep Oegstgeest.
Dit is inmiddels 9 maanden geleden en het ongelofelijke is mij overkomen: ik heb sindsdien geen druppel alcohol meer gedronken! Met hulp van medicijnen, voorgeschreven door de huisarts, en met hulp van de werkgroep ben ik zover gekomen.
De wekelijkse bijeenkomsten bij de AA werkgroep zijn me enorm dierbaar. Ik werd vanaf de eerste keer hartelijk ontvangen, er volgde een oase van herkenning en warmte. Op moeilijke momenten is er altijd iemand die ik kan bellen en ik voel me gesteund en begrepen door mijn lotgenoten. Mijn leven is weer leefbaar, sterker nog ik heb mijn leven weer terug en kan weer genieten, werken, plezier maken met familie en vrienden, problemen een nuchter hoofd bieden en alle dingen doen die ik als drinkende alcoholist heb moeten missen.
Als je weet dat je verslaving je in zijn macht heeft en je leven stuurloos is geworden is er altijd een uitweg, de enige voorwaarde is dat je deze uitweg zelf kiest en er klaar voor bent. Pak de telefoon en bel het contactnummer van de AA, dat is je eerste stap naar herstel!

NB. Je hoeft niet in God of in een andere religie te geloven om aan te sluiten bij de AA, ‘God’ staat voor een hogere macht, de natuur, de werkgroep of welke vorm je zelf hieraan wilt geven.

Ik ben Roy en zit op de AA Groep in Oegstgeest.

Graag wil ik vertellen wat mij ertoe bracht om naar de AA toe te gaan.
Ik ben begonnen met drinken toe ik nog op de MULO zat en was toen 15 jaar. Op klassenfeestjes dronk ik altijd méér en sneller dan mijn klasgenoten.(misschien wel om stoer te doen) ik weet het niet. Na mijn schooltijd ben ik direct gaan werken en op de een of andere manier waren dat altijd “Alcoholvriendelijke” werkplekken. Ik begon steeds meer, vroeger en vaker te drinken en meldde me ook steeds vaker ziek. Ik had dan zo’n kater dat ik mijn werk niet kon doen.

Ontslag volgde spoedig. Ik had nu dus de hele dag de tijd om te drinken en deed verder niets.
Mijn vrouw vroeg mij vaak of ik niet wat minder kon drinken maar dat boeide mij in het geheel niet.
Mijn eerste huwelijk strandde, oorzaak drank! Ik had vrij snel een tweede relatie en trouwde niet snel daarna. Dit huwelijk heeft ook niet lang geduurd doordat ik een enorme schuld had opgebouwd en weer: oorzaak drank!
Ik heb toen een periode op straat rondgezworven en letterlijk onder bruggen en in portieken geslapen. Op een gegeven moment werd ik door een kennis in het van der Werfpark gevonden en hij bracht mij bij mijn ouders, als zwerver kwam ik daar aan. Mijn ouders hebben getracht mij te helpen maar ik had maar één interesse: DRANK.
Zij hebben mij toen naar de kliniek Zeestraat in Den-Haag gebracht waar ik een paar maanden gebleven ben. Nog een tijdje nazorg gehad en daarna ging het eigenlijk best wel weer goed met me.
Twee jaar heb ik toen niet gedronken. Op een kwade dag liet ik me echter overhalen om een wijntje te drinken want dan kon makkelijk weer na twee jaar volgens mijn vrienden. Het lukte: Ik dronk die avond één wijntje. De volgende ochtend hield ik het niet meer, ik MOEST drank hebben, en ben dat dan ook direct gaan kopen. Liters wijn dronk ik die ochtend en was weer helemaal terug bij af.
Na een paar maanden was de situatie weer hopeloos en voelde me verloren. Tot ik een kennis van mij tegenkwam die zich rot schrok van mij, hij gaf me een goede raad. Hij vertelde me dat hij een zus had die er ook zo erg aan toe was en zij was naar de AA gegaan en zo vertelde hij verder, met haar gaat het weer goed.
Gelukkig heb ik zijn raad opgevolgd en ben met het lood in mijn schoenen daar naar binnen gegaan.
Het voelde die avond als een warm bad! Ik ben er lekker blijven hangen. Ook met mij gaat het goed.

Een totaal ander leven en merkte al gauw dat dat een veel beter leven is.
Ik heb gemerkt dat ik het niet alléén kan en heb nu mensen gevonden die, als ik het moeilijk heb, 24 uur per dag voor mij klaar staan. Ik wens dat iedereen toe.

 

 

Ik ben Inge en ik ben een alcoholist.
Vreemd, zul je misschien denken, ‘iemand die z’n eerste stap doet op de website van AA-Oegstgeest en dan zegt dat ie een alcoholist is’. 
Dat klopt, maar een alcoholist werd ik pas toen ik lid werd van de AA, daarvoor dronk ik gewoon veel en had ik misschien wel een drankprobleem, maar een alcoholist was ik echt niet.
Dus…. Sinds ik bij de AA ben, ben ik een tevreden, niet drinkende alcoholist, want een alcoholist blijf ik mijn leven lang: één glas is te veel, twee glazen te weinig wat zoveel wil zeggen, dat als ik één glas drink ik het tweede en het derde en het vierde glas neem, tot de fles leeg is en de volgende…..en de volgende…….

“Vandaag ga ik pas drinken bij het avondeten”. (14.00 uur, eentje dan  14.15 toch de 2de alweer, morgen weer een dag).

“Nee, ik kan je niet op komen halen, heb al een wijntje op (4 dus)”.

“Even kijken wie er kan rijden” (want ik wil drinken).

“Schat ik voel me helemaal niet lekker, ga lekker op bed liggen”
(wat wil je, gedronken vanaf 11 uur vanochtend).

“Hoelang is die reis met de trein?” (met de auto veel korter maar dan kan ik niet drinken).

“Ik kan best minderen”. (stiekem drinken gaat ook).

“Heb het glas weggebracht hoor”. (ook de flessen die jij niet gezien hebt).

“Nog eentje en dan ga ik mee”. (hij kijkt niet, snel even bij schenken).

 

Wat gewoon begon als voor de gezelligheid drinken, werd uiteindelijk een jarenlange strijd tegen de drank. En toen was daar die dag dat een drinkmaatje tegen mij zei dat hij naar de AA was gegaan en mij er over vertelde. Het kwartje valt, het is genoeg geweest. Die middag bel ik de AA en de volgende dag komen 2 mensen en vertellen mij hun verhaal. Die avond ga ik voor het eerst naar de groep die nu mijn thuis is. En het lukt me nu al 20 maanden om niet te drinken. En wat ik er voor doe is zo eenvoudig. Ik ga naar de groep, luister en vertel. Herken je iets in mijn verhaal en is het voor jou ook genoeg?

Weet dan dat je altijd welkom bent bij de AA. Daar staan we samen sterk.

 

Joanne.

 

 

Ik ben, terwijl ik dit schrijf, ruim 12 jaar lid van de AA werkgroep Oegstgeest en ook ruim 12 jaar droog. Ik ben 71 jaar. Sinds ik aan mijn medegroepsleden heb toegegeven dat ik niet kan omgaan met alcohol is mijn bestaan een stuk rooskleuriger geworden.